In dit artikel bespreken we hoe we veilig een kruik kunnen vullen. Warmwaterkruiken kunnen gevaarlijk zijn en brandwonden veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden onderhouden of gebruikt. Ook kan verkeerd gebruik de levensduur zodanig inkorten dat het binnen ‘no time’ barst. Zonde voor je portemonnee. Hoe een warmwater kruik vullen?
Lees hieronder onze handleidingen voor het vullen, gebruiken en onderhouden van uw warmwater kruik.

Hoe een warmwater kruik vullen?
1. Geen kokend water in kruik
Gebruik bij het vullen van je warmwater kruik geen kokend water. Advies is om heet kraanwater te gebruik van maximaal 60 graden. Dit is vaak het genoeg om op te warmen en te ontspannen. Het vullen van een kruik met kokend water kan terugspatten veroorzaken, wat brandwonden kan veroorzaken. Vul de kruik eerst voor 10% met koud water.
2. Maximaal voor tweederde vullen
Vul je warmwater kruik nooit helemaal, maar voor tweederde. Vaak zien we dat dit over het hoofd wordt gezien. Ook bij warm water ontstaat waterdamp. Als de kruik helemaal gevuld is, kan waterdamp niet ontsnappen, waardoor het kan lekken.
2. Max voor 2/3 vullen
3. Pers lucht uit de warmwater kruik
Verwijder ALTIJD lucht uit de warmwater kruik door deze voorzichtig op een plat oppervlak te laten zakken totdat het water bij de opening verschijnt. Geef damp de tijd om te ontsnappen, draai nooit direct na het vullen de dop erop.
4. Dop van de warmwater kruik
Draai de stop voldoende vast om lekkage te voorkomen. Vingervast zou voldoende moeten zijn. Als men dop te hard draait, kan de rubber of dop beschadigd raken, waardoor er lekkage optreedt.
5. Na gebruik altijd water eruit
Advies is om na gebruik water direct eruit te halen, en kruik ondersteboven te laten drogen. Vervolgens kan je de kruik op een donkere plek (zonder dop) opbergen. Als je water te lang in de kruik laat zitten kan er kalk ontstaan. Dit komt niet ten goede aan de levensduur van de kruik en uw veiligheid.
Meer tips omtrent veilig kruikgebruik
Warmwaterkruiken moeten altijd worden gevuld door een verantwoordelijke volwassene. Een warmwater kruik van rubber is niet geschikt voor kinderen of baby’s. Voor kinderen wordt geadviseerd een pittenzak (ookwel kersenpitkussen genoemd) te gebruiken, en voor baby’s een aluminium kruik. Voor meer informatie rondom veilig kruikgebruik voor kinderen kan je informatie opvragen bij je verloskundige of consultatiebureau.
- Ga NIET op uw warmwaterkruik zitten of liggen en oefen er geen overmatige druk op uit.
- Gebruik een dop op uw kruikom brandwonden te voorkomen en vermijd dat deze langer dan 20 minuten in contact blijft met een deel van het lichaam.
- Gebruik alleen een kruik om je bed op te warmen. Haal het eruit voordat u instapt. Dit helpt om accidentele brandwonden te voorkomen.
- Het gebruik van kruiken door baby’s wordt afgeraden en kinderen dienen onder toezicht te staan.
- Ouderen en mensen met een gevoelige huid of verminderd gevoel moeten warmwaterkruiken voorzichtig gebruiken.
- Warmwaterkruiken kunnen gevaarlijk zijn en brandwonden veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden gevuld, verzorgd of gebruikt.
- Volg de gegeven instructies.
- Sommige warmwaterkruiken zijn gemaakt van natuurlijk rubber, dus wees voorzichtig als je een latexallergie hebt.
Levensduur van de kruik verlengen
Warmwaterkruiken worden geproduceerd en geleverd volgens de Britse veiligheidsnorm 1970:2012, met een CE keurmerk en garantie tegen fabricagefouten. Advies is om uw warmwater kruik iedere 2 jaar te vervangen. Rubber gaat na verloop van tijd van nature achteruit en dit natuurlijke proces kan worden beïnvloed door de manier waarop het wordt opgeslagen en gebruikt.
- Zorg ervoor dat de kruik bij gebruik of opslag niet in contact komt met hete oppervlakken en contact met olie en vet.
- Als u uw kruik niet gebruikt, laat hem dan volledig leeglopen en bewaar hem met de dop verwijderd op een koele, droge, donkere plaats. NIET in de luchtkast, aangezien de fluctuatie in warmte van een boiler of watertank de rubber van de kruik nadelig zal beïnvloeden, of in de buurt van een radiator, onder de gootsteen waar chemicaliën de kwaliteit van de fles kunnen aantasten, of waar deze wordt blootgesteld aan zonlicht.
- Plaats niets bovenop uw kruik wanneer u deze opbergt.
- Controleer uw kruik grondig, inclusief de dop bij het eerste gebruik.
- Controleer het daarna regelmatig op slijtage, beschadigingen en lekkages. Niet gebruiken als u twijfelt.
Help elkaar en deel dit artikel
Door de stijgende gasprijzen zijn veel beginnende kruikgebruikers toegenomen. We zijn dat deze doelgroep nog niet heel bekend is met het gebruik en onderhoud van warmwater kruiken. Dit artikel kan gerust gedeeld worden op je eigen social media, website of blog met een verwijzende hyperlink.
[…] Hoe een warmwater kruik vullen? […]