Wie kent ze niet? De warmwaterkruiken !! We krijgen vaak de vraag of het is toegestaan om de kruik met kokend water te vullen. Met kokend water bedoelen we in dit geval, water direct uit de waterkoker (100 graden).
Gezien het feit dat de meeste kruiken gemaakt zijn van rubber, is het verstandig om geen kokend water te gebruiken voor de kruik. Dit kan de volgende risico’s met zich meebrengen:
- Door kokend water kan een lek onstaan, waardoor je brandwonden oploopt.
- Dit kan de levensduur van de kruik aanzienlijk verkorten.
Advies is om de kruik met heet kraanwater te vullen (60 graden). Dit is vaak al heet genoeg. Hoe een warmwater kruik vullen?

Waarom mag je geen kokend water in een kruik doen?
De waterkruik willen we natuurlijk zo snel mogelijk vullen en het liefst zo heet mogelijk. Echter is het af te raden de waterkruik te vullen met kokend water (direct uit de waterkoker). Dit zorgt voor waterdamp waardoor de waterkruik van binnen wordt beschadigd. Dit is zowel onveilig als slecht voor de levensduur van de waterkruik. Heet water uit de kraan met een temperatuur van 40 – 60 graden is vaak voldoende.
Uit onderzoek blijkt dat in Nieuw-Zeeland door verkeerd gebruik 880 brandwonden hebben opgelopen in 2021.
[…] Waarom mag je geen kokend water in een kruik? […]
Beste,
In onze blog tref je meer informatie over veilig kruikgebruik :
https://cdealsz.nl/hoe-een-warmwater-kruik-vullen/
[…] bij het vullen van je warmwater kruik geen kokend water. Advies is om heet kraanwater te gebruik van maximaal 60 graden. Dit is vaak het genoeg om op te […]